Ramadhan : Bulan Yang Terbaik11 Ogos 2010.

Ramadhan datang lagi.

Dengan limpahan kebaikan yang terlindung di dalamnya.

Hanya jiwa-jiwa yang memburu dan mencari sahaja yang akan Allah temukan dengan limpahan kebaikan tersebut. Justeru, kepada muslimin muslimah yang menyambut tiba Ramadhan, mari kita memburu, dan mencari kebaikan itu.

Lupakanlah sebentar kepenatan dunia yang hanya sementara.

Untuk kita peroleh kebaikan, dan ganjaran syurga yang kekal.

Moga Allah permudahkan jalan kita semua.

Dulu ketika Ramadhan sebelum datangnya Ramadhan yang ini, saya pasti, kita semua mengharap agar dipertemukan lagi pada Ramadhan yang akan datang. Dan ketika ini, sama ada kita sedang menghidupkan Ramadhan kita atau tidak, kita hakikatnya sedang berada dalam Ramadhan yang pernah kita harapkan selepas Ramadhan yang dahulu itu.

Ramadhan yang kita sambut tahun ini, adalah hasil penantian, atau mungkin bagi sesetengah kita, adalah hasil ketidaksedaran setelah menempuh perjalanan selama lebih kurang sebelas bulan. Sungguh lama masa penantian itu, dan lama juga ketidaksedaran kita, ya? Oh ...

Pejam celik, kita berada sekali lagi dalam bulan barakah ini.

Masa, perjalananmu memang cepat.

Kalau dahulu, saya ingat, siaran Jejak Rasul kali yang pertama saya tonton, adalah Jejak Rasul yang ketiga. Masuk Ramadhan kali ini sahaja, Jejak Rasul yang saya tonton sejak dahulu itu sudah masuk kepada edisi yang berbelas-belas. Oh, betapa Besarnya Allah yang memutarkan masa.

Selami khutbah Rasulullah pada ketibaan Ramadhan.

Dari Salman al-Farisi, Rasulullah bersabda :


Wahai manusia! Sudah datang kepada kalian bulan agung, bulan penuh berkat, bulan dalamnya ada malam yang lebih baik daripada seribu bulan.

Allah mewajibkan kepada kamu ibadat puasa dan menghidupkan malam harinya sebagai amalan tambahan (sunat). Sesiapa yang pada Ramadhan mendekatkan diri dengan amalan sunat, maka ganjarannya seperti orang melakukan amalan wajib pada bulan lain.

Dan sesiapa yang melakukan satu amalan wajib pada bulan ini, maka balasannya seperti orang yang melakukan 70 amalan wajib pada bulan lain. Bulan Ramadhan adalah bulan sabar dan pahala kesabarannya adalah syurga.

Bulan di mana wujudnya semangat tolong menolong dan bulan bertambahnya rezeki orang yang beriman. Sesiapa yang memberi makan berbuka puasa, maka diampuni dosanya, dibebaskan daripada api neraka dan mendapat pahala seperti pahala orang berpuasa tanpa dikurangkan sedikit pun.

Sahabat berkata : Ya Rasulullah, kami semua bukanlah orang yang ada sesuatu untuk menjamu orang yang berpuasa.

Sabda Baginda : Allah akan memberikan pahala itu kepada sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa untuk berbuka puasa sama ada dengan sebiji kurma atau segelas air sejuk atau dengan sedikit susu yang bercampur air.

Ramadan juga ialah bulan yang awalnya dipenuhi dengan rahmat, pertengahannya dipenuhi dengan keampunan dan akhirnya dipenuhi dengan pahala yang menjadi penebus daripada api neraka.

Sesiapa yang meringankan beban kerja orang gajinya dalam Ramadan akan diampunkan Allah dosanya dan dibebaskan daripada neraka.

Hendaklah kamu memperbanyakkan mengerjakan empat perkara dalam bulan Ramadan iaitu dua perkara dilakukan untuk mendapat keredaan Tuhan kamu dan dua perkara lagi kamu sangat perlukan.

Dua perkara yang dilakukan untuk mendapat keredaan Tuhan kamu itu ialah pertama, mengucapkan lailahillallah (tidak ada Tuhan yang disembah melainkan Allah) dan kedua, mengucapkan istighfar (memohon ampun) kepada Allah.

Dua perkara lagi yang sangat kamu perlukan itu ialah pertama, perbanyakkan memohon kepada Allah supaya dimasukkan kamu ke dalam syurga dan kedua, kamu berlindung daripada-Nya azab api neraka.

Selain itu, sesiapa yang memberi minum seseorang yang berpuasa (ketika berbuka puasa), Allah akan memberi minum kepadanya dari kolam aku (Kolam al-Kauthar) dengan sekali minum saja yang menjadikan dia tidak akan berasa dahaga selama-lamanya hingga dia masuk ke dalam syurga.

(Hadis Riwayat Ibnu Khuzaimah)

Ramadhan.

Sungguh, adalah bulan yang terbaik.

Ganjaran pahala yang Allah kurniakan dalam Ramadhan sudah cukup untuk menggembirakan hati-hati yang sentiasa mendambakan pahala sebesar itu. Pahala amalan sunat akan digandakan menjadi pahala amalan wajib. Pahala amalan wajib pula akan digandakan menjadi pahala 70 kebaikan pahala amalan wajib pada bulan yang lain.

Bulan yang pada awalnya dipenuhi dengan rahmat, pada pertengahannya pula dipenuhi dengan keampunan dari Allah, dan akhirnya akan dibebaskan daripada panasnya api neraka.

Justeru, apakah kita tidak ingin peluang ini?

Peluang, yang hanya disediakan sebulan dalam setahun.

Marilah, sama-sama kita.

Persembahkan yang terbaik untuk Ramadhan!

Salam Ramadhan buat semua.

0 Komen:

Post a Comment