Disebalik HijrahFirman Allah :

“Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui. (Iaitu) orang-orang yang sabar dan hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal,”

(Surah an-Nahl ayat 41-42)

Pertama sekali, segala puji bagi Allah.

Tuhan yang Maha Agung dan yang memberikan hidayah. Sesungguhnya tiada apa yang mampu untuk menyesatkan manusia andai telah diberikan petunjuk oleh Allah. Dan tiada apa pun yang mampu menunjukkan manusia kepada jalan yang benar, melainkan hanya Dia. Selawat juga salam buat penghulu sekalian alam yang dirindui, Rasulullah s.a.w. serta keluarga dan sahabat yang setia.

Alhamdulillah.

Kita bertemu lagi dalam lembaran tahun baru 1432 hijrah.

Aku tahu, asalkan tiba tahun baru hijrah pasti semua sedang sibuk untuk mencatat azam dan memperbetulkan niat masing-masing. Isi pentingnya, kita semua mahukan supaya hari ini adalah lebih baik daripada semalam. Jadi, harapan aku juga bahawa tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. Apa azam korang?

Tanya azam aku? Adalah.

Yang penting, bila dibicarakan perihal hijrah, apakah kita semua faham makna disebalik hijrah itu? Aku sendiri pun masih belum lagi faham sefaham-fahamnya. Sekadar tahu sedikit-sedikit sahaja. Apa-apapun, aku kira hijrah ini andai kita tidak memahaminya maka kita akan rugi. Jadi berusahalah untuk memahami erti disebalik hijrah ya?

Hari ini 15 Januari 2010.

Bersamaan 8 Muharam 1432 Hijrah.

Justeru sebaiknya dalam suasana hijrah yang masih segar ini, kita perhatikan dan renungilah bagaimana peristiwa hijrah Rasulullah dan para sahabat yang seringkali disampaikan ke telinga kita. Sungguh, tiada apa yang merugikan malah menyisipkan manfaat pula kepada kita andai kita mengetahuinya.

Dalam al-Quran ada dicatatkan :


“Demi sesungguhnya, kisah nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) ia bukanlah cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab agama yang terdahulu daripadanya dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman,”

(Surah Yusuf ayat 111)

Kira-kira 1432 tahun sudah berlalu.

Dan kisah hijrah agung ini masih segar dalam lakaran sejarah.

Namun bukanlah peristiwa hijrah itu, Allah aturkan sejak azali untuk kita sekadar renung dan ingati pada setiap kali hadirnya tahun baru hijrah, lalu kemudian dilupakan. Mesejnya lebih dari sekadar itu.

Untuk berhijrah, kita perlukan kesedaran. Untuk berhijrah, kita perlukan teman-teman, supaya apabila ada ombak, kita tidak terus hanyut, malah diselamatkan. Untuk berhijrah, kita perlukan keberanian. Dimana redha Allah adalah prioriti tertinggi sebelum redha manusia.

Untuk berhijrah, kita perlukan perancangan.

Supaya kita sampai ke matlamat yang ingin dicapai pada hijrah itu. Dan supaya kelak, biar hijrah kita hijrah yang istiqamah walaupun berjalan dengan langkah perlahan. Bukannya hijrah yang dimulakan dengan langkah seribu, namun diakhirnya kelelahan, lalu berhenti dan kembali kepada kejahilan. Hijrahnya tidak kemana-mana.

Dan banyak lagi.

Yang semuanya ada terkandung di dalam peristiwa itu.

Bukannya sekadar perjalanan yang memakan tenaga dan memenatkan di tengah padang pasir yang kering dan panas terik. Bukannya sekadar sebuah pengembaraan dari sebuah kota dinamakan Makkah ke kota lain bernama Madinah. Dan bukannya hijrah itu mediumnya hanya unta mahupun kuda.

Kita lihat perjalanan hijrah zaman Nubuwwah dulu.

Andai hijrah yang dilalui oleh Rasulullah dan para sahabat suatu ketika dahulu adalah untuk menegakkan ketuanan islam di atas muka bumi seperti yang diperintahkan, bagaimana pula kita? Apakah kita merasakan bahawa kita mampu untuk menegakkan islam di bumi ini, dengan bekalan taqwa yang memang sedikit dalam diri berbanding dengan Rasulullah dan sahabat? Aku pasti jawapannya tidak.

Justeru tuntutan hijrah pada zaman sekarang adalah untuk kita menegakkan ketuanan islam di dalam diri kita sendiri. Kemudian kita tegakkan pula dalam kalangan saudara-mara kita. Dan kemudian di tengah-tengah masyarakat, bangsa, negara dan seterusnya sehinggalah di tengah dunia.

Sabda Rasulullah :

"Ketahuilah, sesungguhnya dalam tubuh itu ada segumpal daging, apabila baik daging itu maka baik pula seluruh tubuh dan bila rosak maka rosak pula seluruh tubuh, ketahuilah segumpal daging itu adalah qalbu,"

(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Justeru, dengan tertegaknya islam di hati kita, maka kita dapat menegakkannya pula di tengah-tengah masyarakat, negara dan seterusnya barulah kita dapat mencapai matlamat hijrah yang sebenar seperti suatu ketika dahulu, iaitu untuk menegakkan islam di tengah-tengah dunia.

Hakikatnya, setiap masa adalah masa untuk hijrah.

Cuma tinggal, apakah kita menyedarinya?

Sekarang aku sudah sedar.

Jadi aku sampaikan kepada korang semua.

Salam Ma'al Hijrah semua.


0 Komen:

Post a Comment