Bila al-Quran BerbicaraDengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Segala puji dan syukur selayaknya kepada Allah kerana kita masih dikurniakan kekuatan untuk berjuang dijalan-Nya. Juga selawat serta salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dan keluarga serta para sahabat yang setia.

Allah, lebih tahu daripada apa yang kita tahu.

Dia yang Maha Mengetahui dan Maha Melihat.

Tidak akan dapat dilihat oleh kita dengan mata, tidak dapat dijangkau oleh kita dengan akal, dan tidak dapat diketahui oleh kita dengan ilmu yang sangat sedikit jika dibandingkan dengan ilmu-Nya.

Kerana, Allah Maha Besar.

Kadang-kadang, kita seringkali dilanda dengan pelbagai ujian dan dugaan. Lalu kita sedari bahawa semuanya datang dari Allah dan kita pun bersabar semata-mata untuk meraih pahala dari-Nya.

Akan tetapi ujian datang lagi malah lebih dahsyat dari sebelumnya. Berterusan. Namun, kali ini kita tidak dapat menipu diri sendiri. Hati kita pun berkata bahawa aku sudah tidak tahan dengan semua ini.

Sehinggalah terkeluar perkataan yang kurang enak didengar sehingga mampu membuatkan kura-kura menyembunyikan kepala, bunga yang dahulunya mekar kembali layu, dan lidah yang dulunya suci dengan alunan ayat suci al-Quran, kini kotor dengan perkataan yang kotor.

Ayat al-Quran kini diabaikan.

Dimana perginya 'Astaghfirullah', kemana hilangnya 'Subhanallah', tak tercari kemana terbangnya 'MasyaAllah', dan tidak terjumpa dimana sembunyinya 'Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un'. Firman Allah :

"tidak ada suatu kata yang diucapkannya melainkan ada disisinya malaikat pengawas yang selalu siap (mencatat),"

Kala itu, kita tidak sedar, bahawa nafsu dan perasaan berada di depan akal dan hati. Segumpal daging yang dapat membezakan antara yang haq dengan yang batil.

Sabda Rasulullah :

“Ketahuilah kamu di dalam badan manusia terdapat segumpal darah. Apabila ia baik maka baiklah semua tindakannya dan apabila ia buruk maka buruklah seluruh tingkah lakunya. Ketahuilah kamu bahawa ia adalah hati.”

Saat itu, dihati kita tersedia pelbagai persoalan.

Bertanya kepada diri sendiri. Kenapa itu, kenapa ini, bagaimana itu, mengapa begini dan sebagainya. Juga tanpa kita sedari dan jarang bagi kita untuk mengkaji, semua jawapan tercatat dalam al-Quran.

Kita baru bertanya, kalamullah sudah lama berbicara.

Kenapa aku diuji?

"apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan hanya dengan mengatakan : "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji? dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta," (Surah al-Ankabut ayat 2 dan 3)

Kenapa aku tidak dapat apa yang aku inginkan?

"diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui," (Surah al-Baqarah ayat 216)

Kenapa ujian seberat ini?

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." (Surah al-Baqarah ayat 286)

Aku berasa sangat sedih dan kecewa.

"dan janganlah kamu berasa lemah, dan jangan (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman," (Surah Ali Imran ayat 139)

Bagaimana harus aku menghadapinya?

"wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung" (Surah Ali Imran ayat 200)

"dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk,(Surah al-Baqarah ayat 45)

Apa yang aku dapat dari semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka..." (Surah at-Taubah ayat 111)

Kepada siapa aku berharap?

"...cukuplah Allah bagiku. Tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung," (Surah at-Taubah ayat 129)

Aku sudah tidak tahan lagi

"...dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya yang berputus asa dari rahmat Allah hanyalah orang-orang yang kafir,"(Surah Yusuf ayat 87)

Itu dia.

Andai al-Quran itu boleh berbicara.

Semua jawapan, pasti ada untuk segala masalah kita.

Semoga segala persoalan dan rintihan yang melanda jiwa dan sanubari kita terubat dengan janji-janji Allah. Sesungguhnya kepada al-Quran lah tempat kita merujuk segala permasalahan.

Juga sebagai penawar.

Ya, penawar buat kita.

Marilah kembali kepada Allah.

Kembali kepada al-Quran.

Semoga Allah memberkati kita.

0 Komen:

Post a Comment